Szlakiem podkowca

Forum.Przyroda.org

Kontakt

Jolanta Węgiel
Wydział Leśny
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
ul. Wojska Polskiego 28
60-651 Poznań

Mapa strony

  • Unique Visitor:266,404
  • Visitors:
    • Today:404
    • This year:381,076
Rudawka okularowa
Nietoperz Rudawka okularowa (Pteropus conspicillatus) to gatunek koczowniczy, który żywi się owocami roślin. Jego nazwa pochodzi od charakterystycznego koloru futerka wokół oczów, które wyglądem przypomina okulary. Gatunek ten odgrywa ważną rolę w deszczowych lasach, ponieważ rozsiewa nasiona wielu gatunków drzew. W Australii nietoperze te są postrzegane przez wiele osób jako szkodniki sadów. Utrata siedlisk, oraz opinia
szkodników spowodowała znaczny spadek populacji.
Nietoperz ten występuje w: Australii, Wyspach Halmahera, Nowej Gwinei oraz na sąsiednich wyspach.